Kapat
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Regülasyon, Deregülasyon
23.05.2023

Regülasyon, Deregülasyon

Eğer bir pazarda farklı kurallar vasıtasıyla belirli bir düzenleme söz konusuysa buna ‘‘regülasyon’’ adı verilmekte eğer daha önceden verilen ya da belirlenen kuralların genişletilmesi ve o pazarda daha özgür bir yatırım ortamının oluşturulması adına bazı esnekliklerin sağlanması söz konusu ise buna ‘’deregülasyon’’ denmektedir. (Abdelhamid,2017)

Bazı durumlarda hükümetler tarafından belirlenen fiyat politikalarının zaruri kılınması, ülkedeki ekonomik koşullar ve döviz ile ilgili alınan kararlar, başta gümrük olmak üzere ithalat ve ihracat politikaları gibi pek çok farklı yasal durum şirketlerin belirlediği pazarlarda gösterecekleri faaliyetlerin cazibesini ya da çekiciliğini değiştirebilir. Bazen belirli pazarlarda yer alabilmek için yasal koşulları doğrudan sağlamak gerekirken bazı durumlarda bu alandaki esneklikler veya yasal olarak devlet tarafından sunulan teşvikler söz konusudur.

Yukarıda yer alan başlangıç paragrafı İ.Ü. İşletme Fakültesi ders kitapçığından alıntıdır. Bu cümleleri okurken gözümde içinde bulunduğum sektörün son durumu canlanıverdi.

Kuyumculuk sektörü alt sektörleri ile çok büyük bir sektör. Endüstri halini almış sektörün yıllar için yukarıda regülasyon tanımı ile oturmuş bir nizamı ve kendine has kuralları, işleyiş tarzı var. Sektör dışından gelen birçok profesyonel bu sektöre geldiği ilk zamanlarda adaptasyonda ciddi sıkıntılar yaşayabilmektedir.

İkinci paragrafta ifade edilen hususlar tam da içinde bulunduğumuz zamanı anlatıyor. Kendi içinde serbest piyasa kuralları çerçevesinde bir denge oluşturan sektör, hükümetlerin farklı gerekçelerle aldıkları ve dayattıkları kararlar ile sıkıntılı bir duruma düşebilmektedir. İki ay önce mal mukabili altın ithalatına getirilen kısıtlamalar ile sektör bir anda altın tedariki hususunda sıkıntı yaşamaya, bulduğu altını da primli fiyatlar ile almaya mahkûm oldu. Primli fiyatlardan alınan altın ile yapılan üretim ve işçilikler dış pazarlarda kabul görmeyince Pazar ve müşteri kayıpları başladı. Uzun zaman sürelerinde büyük zahmetler ile kazanılan dış Pazar müşterileri rakip ülke sektörlerine kaymaya başladı.

Belki başlangıçta iyi niyetle başlayan ve dolar rezervlerini korumak, cari açığı bir nebze azaltabilmek adına yapılan bu uygulama, büyük bir sektörü bitirme noktasına, ihracatın bitmesi noktasına getirdi. Döviz ile ilgili bankacılık sektöründe getirilen mecburiyetler ile de ihracatçı çok zor durumda kaldı.

Kısacası her sektör yıllar içinde bir dengeye oturur. Dışarıdan yapılan müdahaleler maalesef çoğu zaman faydadan çok zarar verir.

Son olarak karar vericilerin oturup verdikleri kararların bir muhasebesini yapması ve kendi mecrasında regüle olmuş akışa çok fazla müdahale etmeden tekrar düzene girmeleri hususunda çalışmaları çok önemli.

Ancak bir şeyleri başarmak için sadece iyi niyet yetmiyor. İşi bilmek ve liyakate sahip olmakta şart…

Blog Son Eklenenler
Kredi Kartı ile Altın Alınır mı? Taksit İmkanı var mı?
Kredi Kartı ile Altın Alınır mı? Taksit İmkanı var mı?

Altın yatırımcılarının çok merak ettiği bir konuda kredi kartı ile altın alınır mı? Kredi kartı ile altın satın almak, finansal bilinçlenme yolunda adım atanlar ve yatırımcılar için cazip bir seçenek olabilir.

Devamını Oku
06.07.2024
Kesme Altın mı Gram Altın mı? Hangisi Mantıklı?
Kesme Altın mı Gram Altın mı? Hangisi Mantıklı?

Altın, tarih boyunca hem bir değer saklama aracı hem de yatırım aracı olarak büyük önem taşımıştır. Altın yatırımında iki popüler seçenek arasında kesme altın ve gram altın yer alır.

Devamını Oku
05.07.2024
Çeyrek Altın Kaç Gram? Gram Altın İle Arasındaki Fark
Çeyrek Altın Kaç Gram? Gram Altın İle Arasındaki Fark

Altın, tarih boyunca hem yatırım aracı hem de hediye olarak tercih edilmiştir. Hediye olarak altın alırken de altın yatırımı yapılacağı zaman da farklı türlerde altınların özelliklerini bilmek önemlidir.

Devamını Oku
05.07.2024
Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır? Gram Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir
Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır? Gram Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir

Altın, yüzyıllardır değerini koruyan ve yatırımcılar tarafından sıkça tercih edilen bir emtiadır. Altın fiyatı nasıl hesaplanır ve gram altın fiyatı nasıl hesaplar sorularının yanıtlarını anlamak, yatırımcılara daha bilinçli kararlar alma fırsatı verir.

Devamını Oku
05.07.2024
14, 22, 24 Ayar Altın Arasındaki Fark
14, 22, 24 Ayar Altın Arasındaki Fark

Altın ayarı, altının saflığını belirtir ve mücevher seçiminde önemli bir faktördür. 14, 22 ve 24 ayar altınlar arasında belirgin farklar bulunur. Bu farklar, altının dayanıklılığı, rengi ve ekonomik değeri gibi çeşitli özelliklerde kendini gösterir.

Devamını Oku
05.07.2024
Satarken Zarar Etmeyen Altın Hangisi?
Satarken Zarar Etmeyen Altın Hangisi?

Altın yatırımı yaparken en çok dikkate alınması gereken konulardan biri, bozdururken zarar etmeyen altın seçeneklerine yatırım yapmanın daha mantıklı olmasıdır. Altın yatırımlarında, alım satımında oluşan farklar yatırımcı için önemli kayıplara neden olabilir.

Devamını Oku
07.06.2024
Gümüş Yatırımı Nasıl Yapılır?
Gümüş Yatırımı Nasıl Yapılır?

Gümüş yatırımı, birçok yatırımcı için cazip bir seçenektir. Hem değer saklama aracı olarak hem de piyasalardaki dalgalanmalardan kâr elde etme amacıyla tercih edilen gümüş, doğru stratejilerle değerlendirildiğinde yüksek getiriler sunabilir

Devamını Oku
07.06.2024
Altın Bozdururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Altın Bozdururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altın bozdurmak, birçok yatırımcının belli zamanlarda ihtiyaç duyduğu bir işlemdir. Ancak bu işlemi gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Öncelikle, altın bozduracağınız yeri iyi seçmelisiniz; güvenilir ve bilinen bir kuyumcu tercih etmek önemlidir Altın bozdurmak, birçok yatırımcının belli zamanlarda ihtiyaç duyduğu bir işlemdir. Ancak bu işlemi gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Öncelikle, altın bozduracağınız yeri iyi seçmelisiniz; güvenilir ve bilinen bir kuyumcu tercih etmek önemlidir

Devamını Oku
07.06.2024